سفارش تبلیغ
صبا ویژن
صفحه اصلی پیام‌رسان پارسی بلاگ پست الکترونیک درباره اوقات شرعی
1 2 3 4 5 >

86/12/14
8:25 ع

حرفهای تازه، مضمونهای بی سابقه، و اندیشه هایی که رنگ اصالت و ابتکار دارد در کلام حافظ همه جا موج می زند. حتی عادی ترین اندیشه ها نیز در بیان او رنگ تازگی دارد. این تازگی بیان، در بعضی موارد نتیجه ی یک نوع صنعتگری مخفی است. مناسبات لفظی البته شعر وی را رنگ ادیبانه می دهد و آشنایی با لغت و علوم بلاغت وی را در این کار قدرت بیشتر می بخشد. مراعات نظیر هم لطف و ظرافتی به کلام او می افزاید. وقتی بخاطر می آورد که زلف معشوق را عبث رها کرده است، این را یک دیوانگی می بیند و حس می کند که با چنین دیوانگی هیچ چیز برای او از حلقه ی زنجیر مناسبتر نیست. با چه قدرت و مهارتی این الفاظ را در یک بیت آورده است! جایی که از دانه ی اشک خویش سخن می گوید به یاد مرغ وصل می افتد، و آرزو می کند که کاش این مرغ بهشتی به دام وی افتد. یک جا در خلوت یک وصل بهشتی از معاشران می خواهد، گره از زلف یار باز کنند و به مناسبت زلف یار که در تیرگی و پریشانی رازناک خود به یک قصه می ماند – از آنها می خواهد تا شب را با چنین قصه ای دراز کنند.

معاشران گره از زلف یار باز کنید

شبی خوش است به این قصه اش دراز کنید

آیا همین زلف یار به یک شب نمی ماند – به یک شب خوش؟ درست است که شب را یک قصه کوتاه می کند اما با یک چنین قصه ای که خود رنگ شب و درآشفتگی شب را دارد می توان یک شب خوش را دراز کرد. مناسبت زلف و قصه در شعر حافظ مکرر رعایت شده است و ظاهراً آنچه در هر دو هست ابهام و پریشانی است . حافظه ی کم نظیری که تداعی معانی را در ذهن او به شکل معجزه آسایی درمی آورد وسیله ی خوبی است برای صنعت گرایی او.

با این همه مواردی هم هست که این صنعت گرایی روح شعر را در کلام او خفه می کند. از جمله وقتی از تاب آتش دوری وجود خود را غرق عرق می بیند، به یاد معشوق می افتد – اما به یاد عرق چین او !

ز تاب آتش دوری شدم غرق عرق چون گل

بیار ای باد شبگیری نسیمی زان عرقچینم

وقتی دیگر که چشم مخمور معشوق را در قصد دل خویش می بیند در وجود وی یک ترک مست می یابد که گویی میل کباب دارد.

چشم مخمور تو دارد ز دلم قصد جگر

ترک مستست مگر قصد کبابی دارد

(استعاره کباب برای دل عاشق و تکرار مناسبات و لوازم آن به مناسبت ذکر دل، در کلام معاصران حافظ نیز هست و حاکی است از رواج رسم و قبول مضمون در آن روزگاران.)

درست است که این مضمونها در آن ایام به قدر امروز عاری از ذوق و ظرافت به نظر نمی رسیده است، اما به هر حال افراطی بوده است در رعایت نظیر. در هر حال این افراط در صنعت گویی گه گاه شعر او را از لطف و جلوه می اندازد. فی المثل، در یک غزل که «خجند» در قافیه ی آن جایی می تواند داشت، نام خجند شاعر را به یاد خوارزم می اندازد، و ترک خجندی که لفظ ترک را به خاطر وی می آورد و این همه در دستگاه شعر سنتی این اندیشه را برای وی در قالب وزن می ریزد که : حافظ چو ترک غمزه ی ترکان نمی کنی ... شنونده انتظار دارد جزایی بسیار سخت برای این بازیگوشی شاعر مقرر شود، اما چون حکایت قافیه است و مناسبات لفظی، فقط می شنود: دانی کجاست جای تو خوارزم یا خجند. بی شک شاعر نمی خواهد خوارزم یا خجند را واقعاً یک جای وحشتناک جلوه دهد و چگونه ممکن است در زمینی که معدن خوبان و کان حسن محسوب است، جایی چنان وحشت انگیز تصویر شود. اما این نیز یک ظرافت جوی رندانه است که انسان را درست به چیزی تهدید کنند که نیل بدان کمال مطلوب اوست. بعلاوه وقتی خوارزم و خجند سرزمین غمزه و جلوه ی خوبان است رفتن به آنجا دردی را از شاعر نظر باز که نمی تواند غمزه ی خوبان را ترک نماید دوا نمی کند. اما چه باید کرد؟ صنعت نمایی است و شاعر نمی تواند از آن خودداری کند. مکرر اتفاق افتاده است که رعایت صنعت شعر خوب را از جلوه می اندازد با این همه گه گاه نیز صنعت در نزد او همچون وسیله ای است برای نیل به کمال – کمال فنی.

صنعت عمده ی او ایهام است – نوعی تردستی زیرکانه که شاعر در آن با یک تیر دو نشان می زند و یک لفظ را چنان بکار می برد که خواننده معنی نزدیک آن را به خاطر می آورد در حالی که مراد شاعر یک معنی دورتر است یا عکس و یا هر دو. از جمله وقتی در بیان اندوه و نامردای عاشقانه ی خویش می گوید «ز گریه مردم چشمم نشسته در خون است» خواننده خوب درک می کند که از لفظ مردم مراد شاعر مردمک چشم است، مردم چشم اما وقتی در مصرع بعد می خواند که شاعر با لحنی آکنده از عتاب و شکایت می گوید: «ببین که در طلبت حال مردمان چون است» یک لحظه در تردید می افتد که مقصود کدام مردمان است. درست است که مصرع اول خیلی زود خاطر خواننده را توجه می دهد که مراد مردمان چشم است – مردمان چشم عاشق که در خون نشسته اند. شاعر البته می خواهد رأفت و رقـّت معشوق را با نشان دادن چشم خونین گریان خویش جلب کند اما با این صنعت در واقع هم چشم خونبار خود را به رخ معشوق می کشد هم در یک آن با یک چشم بندی تردستانه صورت حالی از همه ی مردمان عاشقی کشیده و در خون نشسته را به پیش چشم او می آورد و اینجاست که بیان او واقعاً دو پهلوست – هم معنی دور را در نظر دارد هم معنی نزدیک را. در کلام حافظ این ایهام رندانه بسیار است و دیوان او پر است از حرفهای دو پهلو که شوخی و ظرافت کم نظیری آنها را از شیوه ی ایهام هر شاعر دیگر جدا می کند و ممتاز.

شوخی و ظرافت در بعضی موارد از مختصات بیان اوست. متلکهای زیرکانه که شادی و شیرینی آنها گه گاه از نیش یک طنز گزنده به زهر تلخی آلوده است رنگ خاصی به لطیفه های او می دهد. هوش قوی که لطافت بی شائبه ی شوخی را می کشد در بعضی موارد این متلکهای کوتاه را مثل نیشتری زهرآلود می کند که روح ساده و شادمان از آن لذت نمی برد اما هوش تند که با زهر اینگونه تلخیها معتاد است از آن حداکثر لذت را می برد. بدین گونه است که متلکهای او، مثل نیشخندهای ولتر و آناتول فرانس بیشتر با هوش طرف است تا با روح. در واقع همین هوش است که هدف طعنه را درک می کند و از طنز او یک حربه می سازد، مخصوصاً ریا را که حافظ به آن اعلان جنگ داده است، اما خودش لامحاله گه گاه از آن خالی نیست، به سختی سرکوب ومقهور می کند. این شوخی و ظرافت در جای جای ابیات او هست. اما مخصوصاً رنگ خاصی به سؤال و جوابهای او می دهد – سؤال و جوابهای او با معشوق، با مدعی، و با زاهد ملامتگر.

در بعضی موارد عذر آوردنهایش – عذرهای بدتر از گناه – که رنگ «حسن تلعیل» دارد، حاکی است از این شوخیهای لطیف و نیشدار. از جمله یک جا می خواهد عذری بیاورد، عذر برای آنکه رشته ی تسبیح زهدش پاره شده است. اما ذوق لطیفه گوی او عذری که برای این امر پیدا می کند این است که بگوید دستم در دامن معشوق بود آن هم نه معشوق خانگی، معشوق بازاری که شاعر از وی به ساقی سیمین – ساق تعبیر تواند کرد. لطف شوخی اینجاست که همه ی سنتها را درهم می شکند، همه قیدها را بر هم می زند و از این همه می خواهد عذری بتراشد برای یک ترک اولی که احتیاج به عذرخواهی هم ندارد. در گفت و شنود بامعشوق این بذله گویی با نوعی حاضرجوابی توأم است، گاه از جانب معشوق و گاه از جانب شاعر. البته مواردی هست که لحن ایهام آمیز فهم لطف و ظرافتی را که در این حاضر جوابی ها هست دشوار می کند از جمله یک جا که می خواهد معشوق کناره جویی را به صحبت و عشرت دعوت کند با ایهام از وی می خواهد که او هم مثل نقطه ای به میان دایره بیاید، و بعد هم از زبان او به خودش جواب می دهد که «ای حافظ این چه پرگاری» است؟ و لطف ایهام وی در این لفظ «پرگار» که مجازاً در زبان حافظ به معنی حیله و نیرنگ نیز به کار می رود وقتی درست مفهوم تواند شد که خواننده توجه کند نه فقط می خواهد بگوید که آخر این دایره ای که هست با کدام پرگار درست شده است، بلکه نیز می خواهد با خنده و با لحن عامیانه ای که حذف «است» در آخر سؤال نیز آن را اقتضا دارد، سؤال کند که ای حافظ باز این چه پرگار تازه ای است؟ با این همه حاضر جوابی های او غالباً چنان نافذ و قوی است که در بیشتر موارد بی پرده و بدون تأمل بسیار لطف و ظرافت آنها معلوم می شود. وقتی معشوق بهانه جوی را می خواهد تهدید به فراق کند با بی قیدی رندانه ای به وی می گوید که «ز دست جورتو آخر ز شهر خواهم رفت».

ز دست جور تو گفتم ز شعر خواهم رفت

به خنده گفت که ای حافظ برو که پای تو بست؟

اما معشوق با بی نیازی شانه ها را بالا می اندازد و رندانه جواب می دهد « که حافظ برو که پای تو بست؟» یک جا با زبان یک بازاری از معشوق بوسه ای «حواله» می خواهد و معشوق که مثل او با این زبان آکنده از وعده و دروغ آشناست رندانه مثل یک سوداگر کهنه کار می پرسد: کیت با من این معامله بود؟ جای دیگر وقتی معشوق را می بیند که با یک تملق ریشخند آمیز خنده ای می کند و می گوید: که حافظ غلام طبع توأم، شاعر رند با حالتی که دیرباوری و بی اعتقادی در آن به هم آمیخته است سری تکان می دهد و می گوید: ببین که تا به چه حدم همی کند تحمیق!

به خنده گفت که حافظ غلام طبع توام

ببین که تا به چه حدم همی کند تحمیق

حتی وقتی می خواهد از شاه تقاضا کند تقاضایش گه گاه رندانه است و ظریف. می گوید سالهاست ساغرم از باده تهی است. اما شاهدی که بر این ادعا می آورد جالب است – محتسب. چه کسی بهتر از محتسب می تواند این دعوی را در محضر سلطان تصدیق کند، و یک رند چه کنایه ای ظریفتر از این برای تقاضا می تواند به کار برد؟ حاضر جوابی های او گه گاه رنگ تغافل دارد و آکنده است از ظرافت رندانه. وقتی معشوق قصد جدایی دارد شاعر محجوب با بیم و وحشت زیرلب زمزمه می کند که «آه از دل دیوانه ی حافظ بی تو» اما معشوق که خوب می داند این دیوانگی عاشق از کجا ناشی است خود را به نادانی می زند و با خنده ای که راز او را فاش می کند زیر لب می پرسد که دیوانه کیست؟

گفتم آه از دل دیوانه حافظ بی تو

زیر لب خنده زنان گفت که دیوانه کیست؟

اینجا معشوق با بی اعتنایی و سرگردانی از پهلوی وی می گذرد، شاعر آهسته از وی می خواهد که به عهد دوستی وفا کند. معشوق مثل اینکه تقاضای او را نفهمیده باشد جواب می دهد که آقا، اشتباه گرفته اید «در این عهد وفا نیست.»

دی می شد و گفتم خدا صنما عهد بجای آر

گفتا غلطی خواجه در این عهد وفا نیست

ایهامی که در لفظ «عهد» هست شعر را از لطف بی مانندی سرشار می کند. این نکته سنجی هاست که به سؤال و جوابهای وی ظرافت خاص می بخشد. یک جا از پیر میکده می پرسد که راه نجات چیست؟ پیر جام می را می خواهد و سپس مثل اینکه تازه سؤال وی به گوشش خورده باشد بی تأمل می گوید: عیب پوشیدن.

به پیر میکده گفتم که چیست راه نجات

بخواست جام می و گفت عیب پوشیدن

سؤال و جواب رندانه ای است. آدم به یاد سؤال و جواب ابوسعید مهنه می افتد و دلاک حمام که از شیخ معنی جوانمردی را پرسید و او به وی، که شوخ شیخ را پیش روی او آورده بود، جواب داد که جوانمردی شوخ خلق پنهان کردن است و به روی آنها نیاوردن. پیر میکده نیز، درست وقتی راز پوشیدن را برای شاعر راه نجات می خواند که یک راز پوشیدنی را پیش او برملا می کند.

منبع: از کوچه رندان (درباره زندگی و اندیشه حافظ) - نوشته : دکتر عبدالحسن زرین کوب


  

86/12/14
8:24 ع

بدیع معنوی بحث در شگردهایی است که موسیقی معنوی کلام را افزون می کنند و آن بر اثر ایجاد تناسبات و روابط معنایی خاص بین کلمات است و به طور کلی یکی از وجوه تناسب معنایی بین دو یا چند کلمه برجسته می شود. به عبارت دیگر اگر بدیع لفظی باعث می شود که کلمات به وسیله تشابه و تجانس هر چه بیشتر مصوت ها و صامت ها به یکدیگر وابسته شوند و بین آنها رابطه آوایی محسوسی ایجاد شود، در بدیع معنوی آن چه ذهن را از واژه ای متوجه واژه دیگر (چه حاضر و چه غایب ) می کند و به عبارت دیگر رشته ای که کلمات را به طرزی هنری به هم پیوند می دهد، تناسب معنایی است.

برخی از این شگردها جزو ذاتیات سبک ادبی است مانند تشبیه و مجاز و استعاره و کنایه و مبالغه و ایهام و ایهام تناسب ... یعنی هیچ اثر ادبی نیست که کاملا از آنها عاری باشد .  این شگردها باعث می شوند که کلام مخیل و تصویری شود و یا از صورت مستقیم و یک بعدی ، به صورت غیر مستقیم و چند بعدی درآید یعنی از زبان عادی فاصله بگیرد. به هر حال تشخص کلمات به وسیله برجسته کردن تناسب معنایی، مکث در روانی، ایجاد اعجاب و غیره، حواس خواننده هوشیار را به خود جلب می کند و او را به جنبه های زیبا شناختی کلام رهنمون  می شود.

طبقه بندی بدیع معنوی

جمیع مباحث بدیع معنوی در پنج طبقه تشبیه(همانند سازی)، تناسب ، ایهام (چند معنایی) ، ترتیب کلام، تعلیل و توجیه، قابل بررسی است. یعنی زیر بنای همه صنایع معنوی یکی از پنج نظم فوق است.

  

86/12/12
9:9 ع

امثال الحکم فرنگی

صبح ما در حرفهاست - شب ما در اندیشه ها مثل ایتالیایی

کسی که کم فکر می کند زیاد حرف می زند مثل فرانسوی

هنگام ازدواج با گوشهایت مشورت کن نه با چشمانت مثل آلمانی

آنکه عصبانی است نمی تواند حقیقت را ببیند و بگوید مثل چینی

این خوشبختی ماست که هیچ چیز کامل در جهان وجود ندارد مثل سوئدی

لذتهای ما سطحی و دردهای ما عمیق است مثل چینی

سگ ها و بچه ها از احمق ها خوششان می آید مثل روسی

زنگ آهن را می خورد وحسادت قلب را مثل فرانسوی

در مرداب دروغ جز ماهی های مرده چیز دیگری شناور نیست مثل روسی

روزی که صبر در باغ زندگی ات رویید به چیدن میوه پیروزی امیدوار باش مثل آلمانی

حقیقت تلخ بهتر از دروغ شیرین است مثل آفریقایی

بت تراش ها کمتر بت ها را می پرستند زیرا خود می دانند که چه ساخته اند


  

86/11/23
5:32 ع

1 وای چه خسته می کند تنگی این قفس مرا

2 جوانی حسرتا با من وداع جاودانی کرد

3 ستایش مر خدا را شاید و شکر و سپاس او را

4 گشودی چشم در چشم من و رفتی به خواب اصغر

5 روی در کعبه این کاخ کبود آمده ایم

6 دلم جواب بلی می دهد صلای تو را

7 نامه زد بوم از خراسانم که گلشن نیز رفت

8 ای خدا هر خبری می شنویم

9 فـَرخا چونی و چون می چرخدت ایام عمر

10 نگاهی کرده در آفاق و ماهی کرده ام پیدا

11 دوستانم ناخلف انگاشتند

12 دلها که آرزوی امام رضا کنند

13 هرکه نه در سایه ایمان شود

14 ای کعبه دری  باز به روی دل ما کن

15 کوره ی عشق بیفروز که کانون باشی

16 چه جای سر اگر سرور نباشد

17 خبر وای به سر وقت من آمد شب دوش

18 آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا

19 تا هستم ای رفیق ندانی که کیستم

20 آن را که خواندی ای دل غافل حبیب من

21 قمار عاشقان بُردی ندارد از نَـداران پرس

22 تا باد صبا کوی تو اش دسترس افتاد

23 ای فلک خون دل از خوان تو نان، ما را بس

24 شب است و چشم من و شمع اشک بارانند

25 چند بارد غم دنیا به تن تنهایی

26 الا ای نوگل رعنا که رَشک شاخ شمشادی

27 تا که از طارم میخانه نشان خواهد بود

28 باز پیرانه سرم عشق تو در یاد آمد

29 آوخ آن وحشی غزال دل شکار از من رمید

30 شب است و چشم به راه ستاره ی سحرم

31 یارب آن یوسف گمگشده به من باز رسان

32 ابدیت که به هر جلوه تجلا می کرد

33 ستون عرش خدا قائم از قیام محمد

34 نیما! غم دل گو که غریبانه بگرییم

35 هنوز هست به گوشم صدای سبحانی

36 گذار آرد مه من گاه گه از اشتباه اینجا

37 ماندم به چمن شب شد و مهتاب برآمد

38 در دیاری که در او نیست کسی یار کسی

39 بهار آمد و فرخ فرح، فراز آورد

40 بنال ای نی که من غم دارم امشب

41 مرا هر گه بهار آید به خاطر یاد یار آرد

42 به دوش ِ دل ز غم عشق بارها دارم

43 نفسی داشتم و ناله و شیون کردم

44 ماه من! چهره برافروز که آمد شب عید

45 ریختم با نوجوانی باز طرح زندگانی

46 سر بر آرید حریفان که سبویی بزنیم

47 مرا ندیده برفتی، ندیده ام بگرفتی

48 صحنه آفاق چون تو ماه ندارد

49 تا نپنداری که من سر پیچم از پیمان پیر

50 سری به سینه خود تا صفا توانی یافت

51 دامن مکش به ناز، که هجران کشیده ام

52 آسمان خود خبر از عالم درویشان است

53 تا جلوه کرد طلعت ساقی به جام ما

54 سر خوش آنان که سر خیره به خمخانه زدند

55 منم که شعر و تغزل پناهگاه من است

56 رقیبت گر هنر هم دزدد از من، من نخواهد شد

57 بود آیا که در صلح وصفا بگشایند

58 همدمان یارب کجا رفتند و یاران را چه شد

59 آنان که سرمه از رد ِ پای شما کنند

60 علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را

61 گر گوش مال عشق نبودی به ساز من

62 آمد بهار و لاله شد از ژاله پر ز می

63 کوی میخانه ما آب و هوایی دارد

64 رو به هر قبله که کردم، صنما سوی تو بود

65 خیز تا خیمه ی عزلت به خرابات بریم

66 هر رایت از تو دیدم بود از بلندی آیت

67 از غم جدا مشو که غنا می دهد به دل

68 چشم  و ابروی تو تا تیر و کمانی دارد

69 اسم اعظم باز گردد با سلیمان غم مخور

70 نه غمی می رود و نی هوسی می آید

71 نه از این ورطه نجاتی که کناری گیرند

72 تا بود خون جگر خوان جهان این همه نیست

73 باغ ها خلوت و خالی است کجایی بلبل

74 به تودیع تو جان می خواهد از تن شد جدا حافظ

75 رسیدم در تو و دستت ز دامن برنمی دارم

76 ای صبا با تو چه گفتند که خاموش شدی

77 محرم آمد و نو کرد درد و داغ حسین

78 سالها دخمه ی خود ظلمت زندان کردم

79 ماهم که هاله ای به رخ از دود آهش است

80 کس نیست در این گوشه فراموش تر از من

81 پرتو ذات ازل را دو جهان ذراتند

82 کاش پیوسته گل و سبزه وصحرا باشد

83 در بهاران سری از خاک برون آوردن

84 الا ای هدهد تخت سلیمان

85 مستمندم بسته ی زنجیر و زندان، یا علی

86 گران سِـیرش مبین قاصد که بی پایان بود راهش

87 ره گشودم در دل از بیگانگی با آشنایی

88 عجب پایی گریزان دارد این عمر

89 ای تو دیوانه که هر بیتش یکی دنیا غزل

90 ندانم این جهان یا آن جهان به

91 عمر بگذشت به کوچیدن ایامی چند

92 بگشا بر رخ می خواره دَری بهتر از این

93 ای گل به شکر آنکه در این بوستان گلی

94 شب به هم درشکند زلف چلیـپایی را

95 اگر خورشید شد خاموش ماه و اختری هم هست

96 شیعیان دیگر هوای نینوا دارد حسین

97 عجین تن نِـیی کز ماء و تینی

98 زندگی خسته کند گر همه یکسان گذرد

99 در قفسم حوصله سر می رود

100 جهان من همه آیینه و عشق است آیینم

101 هر دمم دیده به دیدار عزیزی بگشاید

102 سِـر سودای تو در هیچ سری نیست که نیست

103 هدهد بیا به شهر صبا می فرستمت

104 با تو گر عشق ندادند گناه من نیست

105 از من چه طالعی است که با این شتاب عمر

106 تسلیم شو که حکم قضا می توان شنید

107 عاشقی درد است و درمان  نیز هم

108 آنجا که به شمشیر جفای تو بمیرم

109 چه گزارشی است یارب به تغنی نوایی

110 نه عقلی و نه ادراکی و من خود خاک و خاشاکی

111 آفتاب تو ام از روزن دل می تابد

112 پاشو ای  مست که دنیا همه دیوانه ی توست

113 از این شیطان که من دیدم ، کسی جان در نخواهد برد

114 پیمانه الستم پیموده شور ومستی

115 داغ یارانم به جان تازد که یاران را چه شد

116 آفرینش کتاب حکمت اوست

117 حافظا باز از تو استدعای همت می کنم

118 بی تو ای دل نکند لاله به بار آمده باشد

119 تویی که جوهر جانی و جان هر دو جهانی

120 گفتی تو هم به مجلس اغیار می روی

121 ای هدهد از سریر سلیمان ما بگو

122 درس عشقی که شد از عهد دبستان از بر

123 گل و شمعم به مزار دل خونین آمد

124 دوشم چه خواب خوش که شب غم سر آمدی

125 از متن جمال تو کجا دیده شود سیر

126 زدی حلقه ام بر در آشنایی

127 تنیده دور و بر جان من طناب تنم

128 عشق باز آی که جانی به تنم باز آید

129 گلچین که آمد ای گل من در چمن نباشم

130 سلطان قضا صولتی از سلطنت اوست

131 برداشت پرده شمعم و پروانه پر گرفت

132 سبوکشان که به ظلمات عشق خضر رهند

133 چند بیداد کنی دادم کن

134 ای آفتاب هاله ای از روی ماه تو

135 شب چراغ خلوت شب زنده دارانم چو شمع

136 هاتفم زیر لبی گاه صدا می گوید

137 بجهیم از خود و در جبهه بجوییم خدا را

138 ای بر سریر ملک ازل تا ابد خدا

139 سعدیا! از باب عشقت در گلستان آمدیم

140 عمر دنیا به سر آمد که صبا می میرد

141 مهرش افزود که از ماه رخش کاسته بود

142 ز من بر گشته روی کار جانا

143 از متن جمال تو کجا دیده شود سیر

144 به صحراهای وحشی می چمد آهو وشی تنها

145 زندگانیم و زمین زندان ماست

146 سزای همت خود سر نمی نهم به سجود

147 ولی که داده خدایش به وصل خویش وسایل

148 ارمغان آمد و پیغام  وحیدم در داد

149 گر دل شکستگان بنوازند  نای عمر

150 بار بگذارد ولی هرگز نکاهد بار ِ مادر

151 کوره  هم خاموش  و ما سرکوب و سندانی هنوز

152 چه دریایی است میلاد عظیم  نیمه ی  شعبان

153 رمضان سایه ی مهر از سر ما می گیرد

154

تا جلوه می کنی به چمن، سروی و گلی

155 چه بودی ارهمه کس درس ِ خود، روان بودی

156 من دگر سوی چمن هم سر پروازم نیست

157 جوانی شمع ره کردم که جویم زندگانی را

158 سیل است و شبانگاه و جهان غرقه در آب است

159 به میلیون سالها پرواز نوری آسمان پرّان

160 نشان هاست مرد خدا را ولیـِکن

161 سحابه بود و سخن از اصول دین و فروع

162 ز دانش بود آدمی ناگزیر

163 دم به دم زنده از آنیم که دم زنده از اوست

164 خدای خویشتن بشناس و بس کن

  
مشخصات مدیر وبلاگ
 
لوگوی وبلاگ
 

نویسندگان وبلاگ -گروهی
عناوین یادداشتهای وبلاگ
خبر مایه
بایگانی
 
شعر و شاعری و زندگینامه شاعران ایرانی[24] طالع بینی[9] معلمی شغل نیست[1] داستان جالب[1] شعر اذری[19] جوک بازار[2] مقاله ویژه دهه فجر[4] کسوف[1] توقع بی جا ![1] قیام خونین[1] دختر خورشید[1] تاریخچه ای از گل سرخ[1] ترفند جالب در کامپیوتر (1)[1] ترفند جالب در کامپیوتر (2)[1] ترفند جالب در کامپیوتر (3)[1] دیگر از طریق ایمیل ویروسی نشوید![1] مشاهده دوربین های امنیتی به شکل مخفیانه[1] چگونه فایل های هک را شناسایی کنیم؟[1] جناس مرکب ( آرایه های ادبی )[1] داستانک[4] مینیاتور و طراحی مینیاتور[1] فیلم گل های برگزیده تاریخ فوتبال 5[1] رتبه سنج گوگل[1] اصطلاعات رایج کامپیوتر و گوشی[1] sms اس ام اس[1] بازی کامپیوتر[10] بازی موبایل[17] نرم افزار تلفن[7] نرم افزار اینترنت[11] نرم افزار ماهواره ای[1] نرم افزار سیستمی[17] نرم افزار محافظ صفحه[4] نرم افزار چند رسانه ای[12] نرم افزار انمیشن وفلش[2] نرم افزار دیکشنری[1] نرم افزار فارسی[4] نرم افزار مهندسی[3] نرم افزار لینوکس[4] نرم افزار بازیابی[6] نرم افزار ویندوز[6] نرم افزار بهینه سازی[4] نرم افزارهای جالب[2] جدیدترین اهنگ ها[26] جدیدترین اهنگ ها 2[28] کلیپ اهنگ های جدید[11] تم-Nokia[1] عکس ها[5] زمستان 1386[25] جدید ترین اهنگ های 90[12]
لینک‌های روزانه
 
صفحه‌های دیگر
دسته بندی موضوعی
 
دانلود بازی جنگی . دانلود بازی هلیکوپتر . دانلود بازی اکشن . باز ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای بهادر به نام عشق تو ، موزیک ویدیو ترکی جدید و فوق العاده زیبای Ebru Gundes به نام Excl ، موزیک ویدیو ترکی جدید و فوق العاده زیبای G?khan ?zen به نام Excl ، موزیک ویدیو جدید و بسیار زیبای لیلا فروهر به نام دو پرنده ، موزیک ویدیو جدید و فوق العاده زیبای محمد غفاری به نام حسم دروغ ن ، موزیک ویدیو زیبای Kesha به نام Take it off ، موزیک ویدیو زیبای Matam از Saeed Kermani ، کنسرت Eminem و 50Cent ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای حامد قهرمانی به نام بارون ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای شهیاد به نام عاشقم ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای علی عبدالمالکی به نام چند رو ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای عماد طالب زاده به نام ناجی ، دانلود آهنگ خانومای سن بالا از آرمین نصرتی ، دانلود آهنگ خودتو بذار جای من از زانیار و مهدی هیبتی ، دانلود آهنگ دوری تو از متین دو حنجره ، دانلود آهنگ دیگه دیره از مازیار فلاحی ، دانلود آهنگ غریبه از محسن یگانه ، دانلود آهنگ قلبم از Armin 2Afm ، دانلود آهنگ من به تو علاقه مندم از رضا شیری ، دانلود آهنگ نوازش از ابی ، دانلود آهنگ های وقتی که دیر می کنی و تاحالا غم دیدی از بهنام علم ، دانلود بازی بیلیارد و دانلود ویدیو کانورتر دانلود عکس ، دانلود سریال قهوه ی تلخ با لینک مستقیم ، دانلود شکلکهای یاهو Yahoo جدید ، دانلود فیلم A Serbian film با لینک مستقیم ، دانلود گیم کامپیوتر.دانلود گیم فکری.دانلود گیم مهیج کامپیوتر ، دانلود موزیک ویدئوی زندگی چیست از منصور ، دانلود موزیک ویدئوی نوازش از ابی ، دانلودکتاب آموزش Dreamweaver نرم افزار طراحی سایت – فارسی ، .::آهنگ جدید و بسیار زیبای Ne-Yo به نام Give Me Everything . با ، .::آهنگ جدید و بسیار زیبای افشین به نام نگام کن . با 3 کیفیت متف ، .::آهنگ جدید و بسیار زیبای امیر مایانی به نام عزیزی . با 2 کیفیت ، .::گل من با صدای فرامرز اسدیان::. ، .آهنگ.آهنگ جدید.دانلود سریع آهنگ.دانلود آهنگ موبایل ، 5 تا آهنگ زنگ زیبا با ساز های فلوت،گیتار،نی،سه تار،ویالون ، 7 آهنگ زنگ زیبای گیتار ، Eminem – Give Me The Ball ، Hamid Asghari - Hasti::. ، Ho3ein Eblis – 2 New Trak ، Hossein Tohi - The Real Tohi::. ، Hossein Tohi & KamyR – Az Daste To ، Katy Perry Ft. Kanye West – E.T::. ، Masoud Saeedi_Balaye Joon – Guitar Version ، Mehrzad & MiloBoy – Steres ، Naser Zeynali - Toro Mikham::. ، Shahin S2 Ft Ali Rahimi - Hanoozam::. ، آلبوم جدید و بسیار زیبای Drake به نام Separate Lives , با سه کیف ، آهنگ جدید و بسیار زیبای نوش‌آفرین و کیا با نام تب و تاب , با دو ، آهنگ جدید و فوق العاده زیبای Deftpoet به نام از طهران تا تهران ، آهنگ ملایم پیانو ، اینم از موزیک ویدیو Avril به نام What the hell ، ثبت رایگان دامین رایگان free domain ، دانلود kmplayer . km player . بازی . دانلود عکس . انیمیشن ، دانلود آلبوم اسیر از علیرضا قمیشی ، دانلود آلبوم باور کن از علیرضا شهاب ، دانلود آلبوم ساعت 25 شب از رضا یزدانی ، دانلود آلبوم یه خاطره از فردا از احسان خواجه امیری ، دانلود آهنگ از غمت دارم میمیرم از رضا شیری ، دانلود آهنگ از من نگذر از 25 بند-25Band م ، دانلود آهنگ امیر تتلو به اسم بی تو میترسم ، دانلود آهنگ ایول از تتلو،طعمه،رضایا و 2AFM ، دانلود آهنگ با گریه می بخشم از بابک قدمایی ، دانلود آهنگ بپر تو بغلم از بابک تسلیمی ، دانلود آهنگ برسه ماه از 25 باند ، دانلود آهنگ برگرد از امیر تتلو ، دانلود آهنگ بهونه از علی تکتا ، دانلود آهنگ تیتراژ سریال قهوه تلخ ،مهران مدیری ، دانلود آهنگ جدایی از بابک قدمایی ، دانلود آهنگ جدید و بسیار زیبا و احساسی منصور حیدری به نام آخرین ، دانلود آهنگ جدید و بسیار زیبای احسان گلیان به نام اشک ، دانلود آهنگ جدید و بسیار زیبای مجید یحیایی به نام بی خوابی ، دانلود آهنگ جدید و بسیار زیبای محمد میران به نام گناه کارم ، دانلود آهنگ جدید و بسیار زیبای مصطفی حاتمیان و آف بوی به نام آغا ، دانلود آهنگ جدید و بسیار زیبای مهرشاد با نام دوران ، دانلود آهنگ جدید و شاد و زیبای فرشاد اررور به نام حس تازه ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبا و شاد منصور به نام بری باخ ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای TM Bax به نام میدون ، دانلود آهنگ جدید و فوق العاده زیبای احسان پایه به نام درس عاشقی ،
صفحات اختصاصی
 
لوگوی دوستان
 
دوستان
 
سایت اطلاع رسانی دکتر رحمت سخنی Dr.Rahmat Sokhani عشق سرخ من یکتاز TOWER SIAH POOSH سیب خیال آقاشیر BABAK 1992 یادداشتها و برداشتها .: شهر عشق :. بوی سیب طریق یار غروب آرزوها سوشیانت تنهاترین عاشق بیکار الاف چت روم فارسی.جک.موزیک.علمی .خبر.بازی آنلاین.فال.سرگرمی. مدل لباس عرفان وادب یه دخترشاد ماه مهربان من عدالت جویان نسل بیدار صل الله علی الباکین علی الحسین Sense Of Tune آزاد اندیشان پایگاه اطلاعاتی و کاربردی شایگان حفاظ عشقولانه علمی دانستنیها بدن سازی عکس... دختر ایران زمین دانستنیهای ایران زمین یاسوج عــــشقـــــولـــــک دهاتی کلبه شعر و مقاله و دانلود همه رقم مفت!!!!! عشق !!...ساحره بمب خنده خاطرات این روزهای من دلتنگی اخبار فناوری اطلاعات و ارتباطات سایه دکتر علی حاجی ستوده من هیچم ورزش و سلامت جزیره صداها حدائق ذات بهجة مقاله و جوک دانلود نرم افزار ₪ اس ام اس و جک ₪ ترویج ازدواج موقت برای جلوگیری از گناه جوانان شاید این جمعه بیاید...شاید!!! دانلود تبسم سایت تخصصی بیماریهای داخلی دکتر کمال مهربان سیسیلی صداقت baran60.parsiblog.com روژمان
موسیقی


ترجمه از وردپرس به پارسی بلاگ توسط تیم پارسی بلاگ